Tuesday, October 28, 2014

Pengalaman Kursus Di Bumi Korea Selatan Part 1

Adehhh....dah dekat setahun ambo x mengemaskinikan blog ni...kalu ada sawang tentu penuh bilik.. apakan daya bz sgt2...nak kena siapkan thesis master...pas graduate pun masih x apdate2 lagi huhu..

Utk entry ni..nak share pengalaman ambo berkursus di Korea Selama dari 23 Jun hingga 23 Julai 2014.. sebulan tu..abih kursus terus mula berpuasa Ramadhan di Malaysia... time World Cup Plak tu... dah puas bersilat dgn pengurusan di Kolumpo...pun x bole elak... kna pegi juga... mujur ada sorg lagi wakil dari Mesia..dari Perak. Kursus lebih kepada menambah pengetahuan dalam bidang Geosains sesuai utk yg ada background geologi.

Tempatnya kat KIGAM atau Korea Institute of Geoscience & Mineral Resources dalam Wilayah Daejeon. Suasana ketika adalah musim panas..so x berasa la nak main salji...tapi walaupun musim panas..suasana masih sejuk seumpama waktu tengahari di Cameron Highlands....Peserta kursus datang dari pelbagai negara termasuk Thailand dan Indonesia...dari Afrika pun ada. Ada dua fieldtrip semasa berkursus, culture trip dan geological trip. Kelas bahasa Korea pun ada... dah boleh baca tulisan Korea tapi x paham makna.. yg basic bole la skit2... kalu layan citer Korea..gerenti paham...kih kih

Antara pengalaman yg seronok kat sini... dapat merasa musim panas dan merasai sendri waktu siang yang panjang iaitu hampir 16 jam dgn waktu malam hanya 8 jam... kena banyak bersabar kalau kena berpuasa di Korea. Mujur balik je dari Korea terus berpuasa di Mesia...sempat bersahur di KLIA. Penerbangan dari KLIA makan masa 6 jam...x boring sbb bole layan 3 movie back to back...


 Ni batu tanda KIGAM diukir dari batuan granit.

 Pasa peserta kursus datang dari pelbagai negara. Mujur Ebola belum merebak lagi.. kalu tak mau org Afrika kena kuarentin..huhu

 Dapat sebilik sorang.. bilik memang selesa..siap ada kabel internet dan wifi... line internet no 2 terpantas di dunia kalu tak silap... nak send gambar/clip video ke laman sosial mmg laju..berdesup..tak ada pending2 punya....siap ada TV dan Astro Korea...layan movie tak henti2...tgh malam layan World Cup plak..movie x ada sensored plak tu huhu...dapur dan dobi ada kat luar tapi ambo tak pernah memasak kat sana... was was nak guna peralatan dapur diorg....bantai makanan dlm tin je.


 Tenaga pengajar datang dari pelbagai negara termasuk dari UK...bahasa pengantar sudah tentu bahasa Inggeris.. tapi lacturer dari UK mmg susah nak paham..bahan batuan pengajaran ada dari slaid, buku nota dan komputer... bole pilih ikut kesesuaian.

 Ambo kena tingkat 4...mujur bangunan 5 tingkat tu ada lift.. kalu tak mau katang betis ambo..huhu



Untuk part 1 ni lbh kepada pengalaman ambo semasa berkursus. Ambo akan sambung utk part yg seterusnya...

2 comments:

Don Balon said...

Bravo li..
selamat memblog kembali..
dan istiqamah :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)