Tuesday, August 27, 2013

Komen mengenai kibar Jalur GemilangKoi pastekan satu entry dr blog garamlada, setuju dengan kenyataannya:

Memang aku setuju menjelang tiba hari kemerdekaan negara, kalau boleh semua rakyat kibar Jalur Gemilang. Okay no problem, punya! Kita bangga meraikan ulangtahun kemerdekaan negara!
Tetapi, yang orang ramai menyampah, meluat, benci, getik dan boring ialah setiap kali sambutan hari kemerdekaan pasti akan dijadikan program itu macam program Umno! Memuja-memuji Umno. Menyanjung-menjilat pemimpin Umno. Ibarat, kalau tak puji Umno tak merdeka negara ini! 

Dah...mana rakyat tak menyampah?  Aku bukan sahaja menyampah, malah serabut! Kalau dah rasa kibar Jalur Gemilang macam terasa kibar bendera Umno...aku pun tak hingin nak kibar!
Itulah akibatnya apabila sambutan ulangtahun kemerdekaan negara apabila terlalu dipolitikkan oleh Umno! Sebagai contoh program kerajaan yang terlalu dipolitikkan ialah apabila Perdana Menteri, TPM atau menteri-menteri melawat sesuatu tempat, sepatutnya yang dipasang dan berkibar megah merata-rata ialah Jalur Gemilang tapi yang berselirat di sana-sini ialah bendera UMNO! Loya tengoknya!

Kalau nak rakyat semua terlibat kibar Jalur Gemilang, libatkan semua rakyat dan pelbagai parti yang berbilang ideologi SECARA HARMONI dalam penganjuran dan aktiviti sambutan hari kemerdekaan. Barulah rakyat tak payah disuruh, akan kibar sendiri Jalur Gemilang 40 hari 40 malam apa!

Kerajaan Umno/Bn dan Shabery Cheek perlu ingat dan sedar, majoriti rakyat tidak kibar Jalur Gemilang bukan kerana mereka bencikan Jalur Gemilang, tidak! Bukan kerana mereka tidak menghargai kemerdekaan negara dan bukan kerana mereka tidak mahu meraikan ulangtahun kemerdekaan negara CUMA mereka menyampah dan getik dengan gelagat para pemimpin tertinggi kerajaan Umno/Bn yang menjadikan sambutan kemerdekaan bagaikan program meraikan Umno! Baik tak payah!
- Blog Garamlada

No comments: