Sunday, November 21, 2010

Lembu Korban 2010


Tahun ni famili koi membuat korban seekor lembu/sapi. Kerja-kerja penyembelihan dibantu oleh jiran-jiran yang berhampiran.


Terbeliak biji mata lembu tu sebab terjerut tali di lehernya. Agak liar lembu ni sebab bekas pemiliknya tak pernah menambat atau mengikat lembu tersebut. Nasib baik ada jiran-jiran yang biasa dengan kerja-kerja sembelihan ni. Kalu tak biasa, jangan ler memandai-mandai nak 'menjatuhkan' lembu... kang ada yang bersilat plak dgn lembu!


Setelah lembu ini benar-benar mati, tibalah saat-saat yang koi nantikan... melapah lembu! minat betui koi dengan kerja-kerja melapah haiwan ni!


Antara daging batang pinang yang telah dihiris-hiriskan, ditimbang dan dibahagi-bahagikan kepada jiran-jiran. Koi sengaja mengambil port sebagai perelai tulang, habis koi cincang-cincang tulang dengan kapak sampai lenguh tangan. Akhir sekali, perut tuala lembu dibersihkan di sungai yang berhampiran; sedap kalu dibuat kerabu perut!


Sedap betul daging ni bila dibuat gulai kawah.. tulangnya pula dibuat sup! pada malamnya pula menjamu rakan-rakan koi makan sup. Tengah malam perut koi berasa sebu, sebab banyak lemak yang perlu diproses oleh perut koi. Kadar kolestrol masih stabil lagi ni... masih boleh makan tanpa kawalan kui kui...

No comments: