Thursday, August 12, 2010

Lombong terdalam di dunia


Satu jongkong emas ini bernilai USD4 juta (RM18juta)Kerja-kerja penggerudian bagi tujuan peletupan (blasting) dijalankan dalam perlombongan ini. Setiap letupan membuka ruang sehingga 4 meter.


Lombong emas di Witwatersrand, Johannesburg, Afrika Selatan merupakan lombong paling dalam yang pernah dikorek oleh manusia dengan kedalaman sehingga 4km (2.5 batu). Setiap hari lubang ini semakin dalam dan mencatatkan rekod dunia (kedalaman) setiap kali kerja-kerja peletupan dilakukan. Kerja perlombongan pada kedalaman melampau ini adalah rumit kerana suhu naik 1 selsius bagi setiap kedalaman 33m. Pada dasar lubang, suhu dicatatkan sehingga 65 selsius (150 Fahrenheit) miskipun terdapat sistem pendinginan di dalam lombong ini.

Nilai emas dalam lombong tersebut adalah dianggarkan kira-kira USD 6 billion (RM 27 billion). Emas adalah dalam bentuk serbuk halus dan 'bertakung' pada satu satah batuan, hasil pengenapan sedimen yang mengandungi emas pada permukaan sebuah tasik yang terjadi pada ratusan juta tahun lampau.

Sejumlah 3.3 tan bijih bijih, 5540 liter air, 572 kW tenaga elektrik sejam dan sejumlah besar bahan letupan diperlukan bagi menghasilkan 1 aun emas (31.104 g).

1 comment:

faizal said...

Lombong amazing,hasil pun barang amazing,hehe!