Thursday, April 29, 2010

Bagaimana bukit batu kapur terbentuk?


Rajah menunjukkan pembentukkan bukit batu kapur.


Bukit batu kapur Batu Caves, Gombak, Selangor.


Bukit batu kapur Gunung Senyum, Jengka, Pahang.

Bukit Batu Kapur Gua Musang, Kelantan


Bukit batu kapur Kota Gelanggi, Jerantut, Pahang

Bumi Malaysia mempunyai 3 jaluran bukit batu kapur iaitu:-
  • jaluran barat (Bkt. Chuping, Perlis-Bkt. Kodiang,Kedah- Gua Tempurung, Perak- Bt. Caves,Selangor); usia: Ordovoci-Devon (505-360 juta tahun)
  • jaluran tengah (G. Reng-Gua Musang, Kelantan- Gua Bama, Kota Gelanggi, Pahang); usia: Triassik(245-208 juta tahun)
  • jaluran timur (Gua Bewah, Terengganu- Gua Mengapur, Pahang); usia: Karbon-Permian (360-245 juta tahun).
Setiap jaluran tersebut mempunyai usia dan jenis batu kapur yang berbeza. Pembentukkannya mengambil masa yang teramat lama melampaui ratusan juta tahun. Usianya dapat ditentukan melalui fosil-fosil marin yang terkandung di dalamnya. Secara fizikal, kajian makmal menunjukan batu kapur adalah salah satu batuan yang amat keras sifatnya tetapi amat mudah terlarut dan terurai, walau pun terkena air hujan. Sisa penguraian batu kapur dipanggil sebagai 'terra rossa' dan kebanyakanya berwarna merah. Batu kapur adalah batuan sedimen yang terbentuk oleh pemendapan dan pelarutan bahan berkarbonat di kawasan marin purba melalui proses biokimia.

Gua-gua sering terdapat di dalam bukit batu kapur hasil dari pelarutan air bawah tanah. Gua-gua ini juga menjadi tempat kediaman manusia kuno seperti yang dilaporkan di G. Bewah, Terengganu dan di Lenggong, Perak.

Kawasan batu kapur adalah antara kawasan sensitif alam sekitar. Kejadian yang kerap berlaku di kawasan tersebut adalah runtuhan batuan dan lubang benam. Di bahagian tebing-tebingnya mempunyai banyak batuan yang tergantung dan tidak stabil akibat ketakselarasan batuan (sesar, kekar). Sebagai contoh, kejadian runtuhan bongkah batu kapur telah berlaku di bukit batu kapur G. Cheroh, Perak pada tahun 1973 telah meragut 42 nyawa penduduk di sekitar kaki bukit tersebut. Kejadian lubang benam juga telah berlaku di Kem Oren, Perlis dan G. Reng, Kelantan.

Oleh itu sebarang pembangunan di sekitarnya haruslah dipantau oleh ahli kajibumi; dan ia semestinya perlu diperlihara kerana menyimpan sejarah bumi serta mempunyai nilai estatik dan ekopelancongan yang tinggi.

3 comments:

Don Balon said...

Popalihhh Li..
Boleh ganti Pak Ali doh aok.. :)
Koi bangga gua gelangi menjadi contoh..
puok2 arkaelogi UM jumpa penempatan paeolitik kat situ dulu kan...

Anonymous said...

H.S.Lee bed di kinta valley berusia lebih muda daripada julat usia yang you berikan untuk jalur barat tuh... ahakssss...Usia Perm

azmi frogman said...

Thanks , bro... Memang terbaik