Sunday, December 27, 2009

G. Kinabalu, Kundasang, Sabah


Gambar ini koi ambik dari Wikipidea. Jika bernasib baik, kita boleh nampak puncak-puncak Gunung Kinabalu. Berketinggian 4,095 m, ke-6 tertinggi di Asia Tenggara dan ke-40 di dunia. Ketinggian asal Gunung Kinabalu dipercayai lebih tinggi iaitu antara lima hingga lapan kilometer (km) dari ketinggian sekarang. Bagaimanapun hakisan yang berlaku selama berjuta-juta tahun, menyebabkan paras Gunung Kinabalu kini hanya tinggal 4,095m.Selama 3 hari koi di sana, hanya pada hari ke-3 koi dapat melihat kemuncak Gunung Kinabalu. Ini adalah kerana awan tebal sentiasa menutup kemuncaknya. Pada mulanya koi tidak merasa apa-apa mengenai G. Kinabalu yang pada koi sama sahaja dengan puncak-puncak gunung lain; tetapi apabila awan membenarkan koi melihat sebahagiannya sahaja, timbul keinginan yang mendalam untuk mendakinya suatu masa nanti. Koi mesti sampai kekemuncaknya nanti!
Kundasang ketika ini amat berbeza dengan keadaanya pada 20 thn lalu di mana kini terdapat pelbagai jenis tanaman pertanian menghiasi kebanyakan pemandangan di sini. Kawasan ini berpotensi untuk dimajukan sebagai industri pelancongan. Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan kawasan tanah tinggi yang lain, berhadapan dengan ancaman gelinciran tanah bukanlah perkara baru. Antara faktor gelinciran tanah adalah disebabkan usia pembentukan batuan yang muda yang berusia tertiari (65-5 juta tahun) mengikut dalam skala usia geologi di tambah dengan kehadiran struktur-struktur sesar yang banyak terdapat dalam batuan di kawasan tersebut.
Awal bulan Disember baru ini, koi berkesempatan ke Kundasang, Sabah untuk menghadiri kursus di sana untuk melihat gelinciran tanah atau lebih dikenali sebagai Kompleks Gekinciran Tanah Kundasang. Di Kundasang terdapat dua kemudahan hotel, koi menginap di Hotel Mt. Kinabalu. Suhunya lebih sejuk berbanding C. Highlands dan G. Highland.

No comments: